Kompót z nektáriniek a sliviek
gastronóm 15. júla 2015 K receptu
Nech sa pre vás tento kompót z nektáriniek a sliviek stane nielen nápojom, ktorý uhasí smäd, ale aj pripomienkou nádherného, horúceho a tak štedrého augusta.
zložitosť: priemer Porcie: 10 varenie: 1 hodinaVarenieVečeraPopoludňajšie občerstveniePrázdnePiteDetské menuPárty, bufetDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ8 malých nektáriniek 10 veľkých žltých sliviek 1 zväzok veľkého hrozna bez jadierok 1 malý citrón 250 g cukru 2 polievkové lyžice. l. biely vínny ocot 2 badián 3 púčiky klinčekov Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Sterilizujte jednu 3-litrovú alebo 3-litrovú nádobu. Slivky a nektárinky prekrojte na polovice a opatrne odstráňte kôstky. Odstráňte hrozno z konárov a opatrne odstráňte ich zvyšky. Vložte ovocie do pohára.
Krok 2
Kôru z citróna nakrájame na pásiky. Odrežte bielu vrstvu a nakrájajte citrón na plátky. K ovociu pridáme plátky citróna a kôru, pridáme badián a klinčeky, pokvapkáme octom.
Krok 3
Z cukru a 1,3 litra vody uvaríme sirup – zmes privedieme do varu, na miernom ohni povaríme 5 minút. Ovocie zalejeme vriacim sirupom, nádobu pasterizujeme v slabej vriacej vode a prikryjeme pokrievkou po dobu 40 minút. Nádobu zrolujte s vekom a ochlaďte prevrátením nádoby.