Slivkový a jablkový džem
gastronóm 25. júla 2015 K receptu
Slivkové recepty na zimu sa bez slivkového lekváru nezaobídu. Je to tak dobré, že sa podáva s palacinkami a palacinkami, palacinkami a vafľami. A k samotnému slivkovému džemu, pre jasnú a nezabudnuteľnú chuť, je skvelé pridať čerstvý koreň zázvoru, citrónovú kôru a šťavu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 9312,60 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 18,72 g/10,64 g/2288,38VarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdnePárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1,5 kg ošúpaných jabĺk 1,5 kg odkôstkovaných sliviek 5 cm dlhý kúsok zázvoru 2 kg cukru šťava a kôra z 1 citróna Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravené ovocie vložte do veľkého hrnca alebo misky na prípravu džemu. Pridajte toľko vody, aby ste zakryli dno panvice.
Krok 2
Zázvor ošúpeme, nakrájame na pásiky a pridáme do hrnca. Pridajte cukor.
Krok 3
Na miernom ohni priveďte zmes do varu, potom oheň znížte na minimum a varte asi 45 minút, kým ovocie nezmäkne.
Krok 4
Pridáme citrónovú šťavu a kôru a dusíme na stredne vysokej teplote 15 minút (do mäkka). Pripravenosť skontrolujte nasledovne: odstráňte džem zo sporáka, pridajte 1 lyžičku. džem na studený tanierik a na 5 minút do chladničky. Ak tým džem zhustne, je hotový. Ak zostane tekutý, ešte ho povarte.
Krok 5
Odstráňte všetku penu z hotového džemu, ak sa objaví.
Krok 6
Ochlaďte džem, zabaľte ho do sterilizovaných pohárov a naplňte ich až po vrch. Na povrch džemu položte kruh voskového papiera a nádobu prikryte vekom.