Top 5 najlepších marinád na hovädzie mäso

Top 5 najlepších marinád na hovädzie mäso

Top 5 najlepších marinád na hovädzie mäso

Tu je 5 najlepších marinád na varenie hovädzieho mäsa v rúre alebo na panvici. A ak váš vzťah k tomuto mäsu doteraz nevyšiel, teraz sa to určite zlepší! Hovädzie mäso bude mäkké a šťavnaté, takže ho možno podávať nielen s omáčkou, ale aj v čistej forme.

Top 5 najlepších marinád na hovädzie mäso

Ako variť hovädzie mäso, aby bolo jemné a šťavnaté

Toto mäso v mnohých vyvoláva zložité pocity. Na jednej strane je hovädzie mäso všestranné: z kostí a hrude sa dá pripraviť výborný vývar, stehno a stehno sa dajú použiť na dusenie, tenké a hrubé okraje sa dajú vyprážať na panvici alebo piecť v rúre. Na druhej strane je tento druh mäsa pomerne drahý, čo znamená, že nie každý si môže dovoliť variť ho každý deň. Okrem toho, aj keď ste minuli peniaze na dobrý strih, nikto vám nezaručí úspech. Mnohí majú trpkú skúsenosť, keď po vyprážaní na panvici alebo pečení v rúre dostali tvrdé mäso nevýraznej chuti. No, lacné hovädzie mäso, lacnejšie kusy, vyžaduje veľa času na prípravu (dlhé dusenie alebo varenie). Preto je tento druh mäsa u nás z hľadiska spotreby výrazne horší ako bravčové a kuracie.

Ak však k problému pristupujete múdro, hovädzie mäso je možné uvariť tak, aby bolo mäkké a šťavnaté. Je to možné, ak dobre rozumiete vlastnostiam tohto mäsa a kulinárskym schopnostiam rôznych kusov. Všeobecne možno povedať, že hovädzie mäso obsahuje menej tuku ako napríklad bravčové. Totiž tučné pruhy dodajú mäsu príjemnú šťavnatosť! To je dôvod, prečo sa hovädzie mäso pri nesprávnom varení ukáže ako suché. Tomuto problému sa môžete vyhnúť, ak si vyberiete „správnu“ časť kostry pre konkrétny účel. Stojí za to venovať pozornosť spôsobu tepelného spracovania. Napríklad steaky by sa mali vyprážať rýchlo, ale pečenie hovädzieho mäsa v rúre alebo dusenie v omáčke trvá dlho a netreba sa ponáhľať. Nakoniec, predmarinovanie hovädzieho mäsa (najmä na grilovanie alebo grilovanie) môže zlepšiť výsledok. Ale o tom trochu neskôr.

Ktoré časti hovädzieho korpusu sa najlepšie pečú v rúre a ktoré sa vyprážajú?

Na vyprážanie a pečenie je vhodné mäso z hornej časti chrbta: panenka, tenký a hrubý okraj
Na vyprážanie a pečenie je vhodné mäso z hornej časti chrbta: sviečková, tenký a hrubý okraj (Shutterstock/FOTODOM)

Začnime jednoduchým logickým záverom: najjemnejšia časť hovädzieho tela je tá, ktorá sa najmenej podieľa na pohybe zvieraťa. Na vyprážanie a pečenie v rúre je teda vhodné mäso z hornej časti chrbta, na dusenie – zo stredu, na varenie – zospodu.

Sviečkovú, tenké a hrubé okraje je najlepšie grilovať, grilovať, opekať na panvici alebo piecť v rúre. Plecia, hruď a obruba by sa mali dusiť v omáčke hodinu a pol. Navyše dužina z týchto rezov je ideálna na mleté ​​rezne. No, krk, bok, stopka by sa mali použiť na prípravu vývaru: bude to bohaté a veľmi chutné.

Lifehack pre začínajúcich kuchárov. Ak ste si kúpili hovädzie mäso, ale naozaj nerozumiete, o aký druh rezu ide, postupujte nasledovne. Vezmite veľkú vidličku (ideálne dvojitú, na mäso). Použite ho na prepichnutie neidentifikovaného kusu hovädzieho mäsa. Ak to ide ľahko, mäso pokojne vyprážajte alebo pečte. V opačnom prípade (vidlička sa do kúska dostane veľmi ťažko) je lepšie hovädzie mäso dusiť, variť alebo pomlieť.

Aké marinády sú najlepšie na hovädzie mäso?

Ak ste si teda vybrali „správne“ mäso, no chcete, aby bolo jemnejšie, šťavnatejšie a chutnejšie, pred vyprážaním alebo pečením v rúre ho marinujte. Keďže hovädzie mäso je suché a jeho vlákna sú drsné, prejdeme k zlepšeniu týchto parametrov. V súlade s tým musí marináda obsahovať kyslú zložku, ktorá spustí proces fermentácie: môže to byť víno, citrusová šťava alebo bobuľová šťava, ako aj cibuľa, zázvor, horčica. Zmäkčiť vlákna pomáha aj kefír, olivový olej a minerálna voda, pivo a sójová omáčka. Stolovému octu, ktorý často nalievame do akejkoľvek marinády na mäso, je lepšie sa vyhnúť: ničí vlastnú chuť hovädzieho mäsa. Ale určite dávame zelenú bylinkám (akýkoľvek podľa vášho vkusu) a cesnaku: tieto ingrediencie dodajú jedlu svetlé odtiene chuti a jemnú vôňu.

Pokiaľ ide o prípravu hovädzích steakov z dobrého mramorovaného hovädzieho mäsa (s tenkými pruhmi tuku), stojí za zmienku, že zástancovia „klasiky“ nahnevane odmietajú akékoľvek marinády. Nám sa zdá, že trocha olivového oleja, čerstvo mletého korenia a štipka byliniek 30 minút pred opečením na panvici chuť mäsa len zlepší.

No a teraz poďme na detaily a pozrime sa na 5 receptov na tie najoriginálnejšie a najefektívnejšie marinády na hovädzie mäso.

Marináda s červeným vínom pre mäkké a šťavnaté hovädzie mäso v rúre

Nezáleží na tom, aké víno si vyberiete: merlot, cabernet alebo shiraz, pokiaľ je suché. Teda kyslé. Práve toto víno zjemní mäsové vlákna a po upečení bude hovädzie mäso veľmi jemné. Cesnak a tymian dodajú mäsu jedinečnú arómu.

Marináda s červeným vínom pre mäkké a šťavnaté hovädzie mäso v rúre
Marináda z červeného vína na jemné, šťavnaté hovädzie mäso v rúre (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na jednu hovädziu sviečkovicu s hmotnosťou 1–1,5 kg

Na prípravu potrebujete:

• cesnak – 3 strúčiky

• sušený tymián – 1 polievková lyžica. l.

• olivový olej – 3 lyžice. l.

• suché červené víno – 250 ml

• soľ – 1 polievková lyžica. l.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie – 1 lyžička.

1. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom do misky. Pridajte tymián a olivový olej. Miešajte.

2. Zmes natrieme na hovädziu sviečkovicu a necháme 40 minút pri izbovej teplote.

3. Panenku preložíme do veľkej nádoby. Do vína pridajte soľ a korenie a premiešajte. Mäso v nádobe zalejeme vínom. Zatvorte ho alebo prikryte potravinovou fóliou. Umiestnite na chladné miesto na 3-5 hodín.

MIMOchodom

Hovädziu sviečkovicu možno marinovať dlhšie, napríklad cez noc. V tomto prípade by sa mäso malo uchovávať v chladničke.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pred pečením v rúre mäso vyberieme a marinádu opatrne otrieme papierovými utierkami. Potom môžeme panenku najskôr rýchlo opražiť zo všetkých strán na masle a potom piecť pri 120 °C v rúre hodinu. Ďalšou možnosťou je zabaliť marinované hovädzie mäso do alobalu, piecť 1 hodinu, potom alobal odklopíme a necháme mäso navrchu zhnednúť.

Marináda s cibuľou na grilovanie na grile

V tejto marináde nie je nič zbytočné. A pokojne sa zaobídete aj bez citrónovej šťavy! Hlavná je tu cibuľa, alebo skôr cibuľová šťava, ktorá je zodpovedná za mäkkosť hovädzieho mäsa aj za jeho chuť.

Marináda s cibuľou na grilovanie na grile
Marináda s cibuľou na grilovanie na grile (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky

Na prípravu potrebujete:

• cibuľa – 500 g

• cesnak – 2 strúčiky

• citrónová šťava – 2 polievkové lyžice. l.

• perlivá minerálna voda – 100 ml

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovice. Prejdite cez mlynček na mäso do misky.

2. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Pridajte k cibuli. Nalejte citrónovú šťavu a minerálnu vodu, soľ a korenie podľa chuti.

3. Vzniknutou marinádou polejeme kúsky hovädzieho mäsa a premiešame. Zakryte potravinovou fóliou a odložte na 3-5 hodín na chladné miesto (môže byť cez noc v chladničke).

MIMOchodom

Hovädzie mäso na ražniči nakrájajte na malé kocky – so stranou nie väčšou ako 4 cm. Takto bude mäso lepšie marinované a potom vyprážané.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak máte z nejakého dôvodu po ruke iba cibuľu, pripravte si marinádu výhradne z tejto suroviny. Môžete ho jednoducho nakrájať na kolieska, potom rozdrviť so soľou, aby pustilo šťavu a až potom spojiť s mäsom.

Marináda na hovädzí steak na panvici

„Správny“ steak naozaj nepotrebuje veľa predbežnej úpravy: sám o sebe je mäkký a šťavnatý. Ale marináda, ktorú navrhujeme, dodá vôni a chuti mäsa jasnejšie akcenty.

Marináda na hovädzí steak na panvici
Marináda na hovädzí steak na panvici (Shutterstock/FOTODOM)

5 min

Robí 2 hovädzie steaky

Na prípravu potrebujete:

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• sušený rozmarín a cesnak – každý po 1/3 ČL.

• soľ – 1/2 lyžičky.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie – 1 lyžička.

1. Do misky nalejte olivový olej. Pridajte rozmarín a cesnak, premiešajte.

2. Steaky z oboch strán osolíme a okoreníme. Namažte výsledným aromatickým olejom. Zakryte fóliou a nechajte 30 minút.

MIMOchodom

Vyberte steaky z chladničky asi 20 minút pred ich marinovaním na vyprážanie.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Marinované mäso by sa malo vložiť do dobre vyhrievanej panvice s rozpusteným maslom a vyprážať na požadovaný stupeň opečenia na oboch stranách.

Marináda s horčicou na pečenie hovädzieho mäsa v rukáve

Na prípravu marinády môžete použiť akúkoľvek horčicu, dokonca aj pikantnú ruskú. Ak vezmete zrnité, chuť hovädzieho mäsa bude rafinovanejšia a jemnejšia. Čo sa týka medu, ideálny je aromatický pohánkový med s príjemnou ľahkou horkosťou.

Marináda s horčicou na pečenie hovädzieho mäsa v rukáve
Marináda s horčicou na pečenie hovädzieho mäsa v rukáve (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

10 min

Na 1 kg hovädzej dužiny (hrubý okraj alebo sviečková) v jednom kuse

Na prípravu potrebujete:

• cesnak – 3 strúčiky

• horčica – 3 lyžice. l.

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• med – 1 polievková lyžica. l.

• citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

• sušený tymián

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• soľ

1. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom do misky. Pridajte horčicu, olivový olej, med a citrónovú šťavu. Dochutíme tymianom, soľou a korením. Miešajte.

2. Vložte mäso do misy. Nalejte marinádu a rovnomerne ju rozdeľte.

3. Misku zatvorte a odložte na 2-4 hodiny na chladné miesto.

MIMOchodom

Ak chcete, marináda môže byť pikantnejšia pridaním trochy čili papričky a/alebo strúhaného zázvoru.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Hovädzie mäso môžete upiecť priamo v marináde. Mäso jednoducho preložíme do návleku, nalejeme doň horčičnú zmes, konce zalepíme a povrch popicháme, aby pri varení neprasklo od pary. Hovädzie mäso vložte do rúry vyhriatej na 190 °C asi na hodinu. Potom odrežte rukáv a nechajte mäso navrchu zhnednúť.

Stredomorská marináda na hovädzie mäso na panvici

Okrem steaku môžete na panvici vyprážať aj hovädzí entrecote. Ak neviete, o čom hovoríme, povieme vám to! Entrecote je kus mäsa, ktorý sa odreže medzi 9. a 11. rebrom. Mimochodom, nechávajú kosť! Samotné mäso je mäkké, s tenkými pásikmi tuku. No po rýchlom marinovaní s aromatickými stredomorskými bylinkami sa zmení na skutočnú lahôdku!

Stredomorská marináda na hovädzie mäso na panvici
Stredomorská marináda na hovädzie mäso na panvici (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

10 min

Pre 2 predjedlá

Na prípravu potrebujete:

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• citrónová šťava – 2 polievkové lyžice. l.

• zmes sušených provensálskych bylín – 1 lyžička.

• čierne, ružové a zelené korenie – po 1/2 ČL.

• soľ – 1/2 lyžičky.

1. Zrnká korenia rozdrvte v mažiari. Pridáme soľ, provensálske bylinky a premiešame.

2. V miske zľahka vyšľaháme olivový olej a citrónovú šťavu. Pridajte zmes papriky, premiešajte.

3. Entrecote potrieme z oboch strán vzniknutou marinádou. Zakryte fóliou a nechajte 30 minút pri izbovej teplote.

MIMOchodom

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik