Cuketové lode: 6 receptov s mletým mäsom, syrom, paradajkami – možnosti, ktoré sa oplatí pripraviť

Cuketové lode: 6 receptov s mletým mäsom, syrom, paradajkami – možnosti, ktoré sa oplatí pripraviť

Cuketové lode: 6 receptov s mletým mäsom, syrom, paradajkami – možnosti, ktoré sa oplatí pripraviť

Cuketa je dobrá v akejkoľvek forme a vyprážané, dusené a vyprážané. Ale „lode“ s rôznymi náplňami sa považujú za obzvlášť chutné a chutné. mäso, huby, syr, tvaroh a pod. Ako piecť mladý cuketa plnená a čo k nemu predložiť?

Cuketové lode, 6 receptov s mletým mäsom, syrom, paradajkami - možnosti, ktoré sa oplatí pripraviťO čom budeme hovoriť v článku:Trochu históriePrečo sú cukety také obľúbené?Cuketové lodičky – ako variť?S čím podávať cuketové lodičky?Plnené cuketové lodičky s kuracím mäsomCuketové lodičky s paradajkami a syromZapekané cuketové lodičky v rúre s paradajkami, tvarohom a orechmiCuketové lodičky v rúre plnené so slaninou , syrom a krutónmi Plnené cuketové lodičky s hovädzím mäsom a ryžou Cuketa plnená šampiňónmi s cesnakovým jogurtom

Trochu histórie

Cuketa prišla do Európy a potom do Ruska z Nového sveta, presnejšie z Mexika. Po dlhú dobu sa táto rastlina pestovala v botanických záhradách a bola považovaná za okrasnú a začala sa jesť až v 18. storočí. Cuketa sa objavila ako výsledok práce talianskych chovateľov, takže môžeme s istotou povedať, že každá cuketa je cuketa, ale nie každá cuketa je cuketa.

Mimochodom, cuketa vďačí za časť svojej popularity talianskej herečke Sophii Loren, ktorá je fanúšičkou cuketovej diéty. Predpokladá sa, že za mesiac môžete stratiť 3 až 6 kg hmotnosti konzumáciou až 2 kg cukety alebo cukety denne.

Prečo sú cukety také obľúbené?

Cuketa chutí výborne k rôznym jedlám a má nízky obsah kalórií.
Cuketa chutí skvele k rôznym jedlám a má nízky obsah kalórií (Shutterstock/FOTODOM)

V modernom svete popularita cukety každým rokom rastie. Za ich hlavnú výhodu sa považuje nízky obsah kalórií – iba 20 kcal na 100 g. Navyše, cuketa nemá svoju výraznú chuť, takže sa hodí k väčšine potravín, pričom ich chute absorbuje ako špongia.

Obzvlášť cenené sú mladé cukety, takzvané zelené, s hmotnosťou od 200 do 350 g a dĺžkou až 20 cm. Ich dužina je veľmi jemná a šťavnatá a semená sa ešte nevytvorili. Práve z týchto plodov sa získavajú krásne a veľkolepé squashové lode. Navyše ich môžete variť s čímkoľvek – mäsom, hydinou, rybami, obilninami, zeleninou, mliečnymi výrobkami a ovocím. Je ťažké povedať, k čomu sa cuketa nehodí! Využíva sa preto všetko, čo vyrástlo v záhonoch alebo sa našlo v chladničke.

Cuketové lode – ako variť?

Cuketové lodičky plnené quinoou, sezónnou zeleninou a syrom
Cuketové lodičky plnené quinoou, sezónnou zeleninou a syrom (Shutterstock/FOTODOM)

Cuketové lode sa pripravujú pomerne rýchlo a nevyžadujú žiadne špeciálne zručnosti. Zeleninu stačí dobre umyť, osušiť, prekrojiť pozdĺžne na polovicu a odstrániť jadrovník. Je veľmi vhodné to urobiť pomocou špeciálneho noža s čepeľou v tvare slučky a obojstranným ostrením. Ak takéto zariadenie nemáte, postačí obyčajná lyžica. V strede cukety urobte niekoľko zárezov v tvare kríža – tým sa jadro oveľa ľahšie vyčistí.

Jednou z najobľúbenejších náplní do cuketových lodičiek je mleté ​​mäso – bravčové a hovädzie, ale aj kuracie alebo ešte diétnejšie morčacie mäso. Pre šťavnatosť pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, kocky čerstvých paradajok alebo inú zeleninu. Používajte koreniny vhodné na konkrétny druh mäsa a pre väčšiu sýtosť pridajte do mletého mäsa ryžu, bulgur alebo perličkový jačmeň.

Ďalšou zaručenou náplňou do cuketových lodičiek sú huby. Môžete si vziať lesné, akékoľvek pestované, napríklad šampiňóny, shiitake alebo exotickejšie: muer alebo enoki. Huby sa musia najskôr nakrájať a vyprážať, pridať jemne nakrájanú cibuľu alebo inú zeleninu podľa chuti. Skvele tu funguje aj slanina, smotana alebo biela bešamelová omáčka, ktorá po upečení dodá chutnú zlatohnedú kôrku.

Chcete si vyrobiť vegetariánske cuketové lodičky? Ako základ potom použite bulgur a sezónnu zeleninu. Pri pečení bude obilnina nasiaknutá šťavou a bude veľmi chutná. Mimochodom, toto jedlo milujú najmä v Turecku, varia ho tam nielen s bulgurom, ale aj s kuskusom, ryžou a šošovicou. Pre väčšie zasýtenie môžete do mletého mäsa pridať kúsok masla alebo akýkoľvek nakladaný syr – táto možnosť samozrejme nie je úplne vegetariánska, ale veľmi chutná.

Ako náplň do cuketových lodičiek sa dajú použiť aj akékoľvek malé cestoviny, napríklad orzo alebo vermicelli. Znie to trochu zvláštne, ale v Taliansku sú cestoviny s cuketou považované za veľmi chutné jedlo. Cestoviny uvarte do al dente a potom skombinujte s nakrájanými paradajkami, sladkou paprikou, zeleným hráškom, smotanou, syrom alebo vareným kuracím mäsom – mleté ​​mäso je hotové, môžete ho napchať do cuketových lodičiek.

Skúste si vyrobiť aj plnené cuketové lodičky s tvarohovou plnkou. Najlepšie tu funguje obilný alebo nízkotučný farmársky tvaroh. Zmiešajte ho s nasekaným cesnakom, čerstvými bylinkami, orechmi alebo semienkami. Pridať môžete aj sušené paradajky, nadrobno nakrájaný zeler alebo avokádo. Pripravené lodičky osolíme, pokvapkáme olejom a pečieme v predhriatej na 180 stRúra na 200 °C doslova 810 minút, kým nie sú mierne zhnednuté, ale stále chrumkavé. Potom ochlaďte a až potom ich naplňte mletým tvarohom a podávajte ako občerstvenie.

Určite by ste mali vyskúšať aj iné náplne:

• Nastrúhané varené alebo údené kuracie prsia + hustá paradajková omáčka alebo salsa + smotanový syr + čedar na dozlatista

• Ťahané pečené bravčové mäso + koriander + červená sladká cibuľa

• Vajíčka natvrdo + chrumkavá slanina + hrubá zemiaková kaša vo vidieckom štýle

• Opečené mleté ​​hovädzie mäso + syr + zeler, nakrájané na malé kocky + salsa

• Tuniak v konzerve + dužina z cukety + mäkký syr + zelený hrášok

• Kuskus + drvené olivy + sušené paradajky

• Prosová kaša + dusené baklažány + paradajky + koriander

Mimochodom, aby ste získali chutnú zlatistú kôrku, posypte cuketové lodičky syrom alebo potrite bešamelovou omáčkou a potom ich dajte na pár minút pod gril. Je tu ešte jedna možnosť – posypať strúhankou, pokvapkať olejom a piecť.

Čo podávať k cuketovým lodičkám

Plnené cuketové lodičky môžeme podávať ako samostatné jedlo. Ak však chcete obed či večeru zasýtiť, doplňte ho šalátom z čerstvej zeleniny, krutónmi alebo hriankami. Veľmi užitočné budú aj pečené nové zemiaky, varená ryža, grilovaná zelenina a nejaká obľúbená omáčka.

Plnené cuketové lodičky s kuracím mäsom

Mladú cuketu môžete napchať čímkoľvek – mäsom, rybami, zeleninou, tvarohom atď. Náš recept je pomerne jednoduchý a nevyžaduje drahé prísady. Budete potrebovať len mleté ​​kuracie mäso a najbežnejšiu zeleninu, ktorá je vždy v chladničke.

Plnené cuketové lodičky s kuracím mäsom
Plnené cuketové lodičky s kuracím mäsom (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

Varenie 1 hodina

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• mladé cukety malé – 4 ks. (600 g)

• mleté ​​kuracie mäso – 400 g

• paradajky – 2 ks. (250 g)

• mrkva – 1 ks. (100 g)

• C0 vajcia – 1 ks.

• rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l. + ešte trochu na vymastenie panvice

• krupica – 2 polievkové lyžice. l.

• cesnak – 2 strúčiky (10 g)

• chmeľ-suneli – 1 lyžička.

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 160°C. Zapekaciu misu vystelieme papierom na pečenie. Pripravenú cuketu prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Malou lyžičkou s ostrými hranami opatrne vydlabte dužinu a nechajte 1 cm hrubú stranu.

2. Dužinu z cukety nasekáme nadrobno a vnútro “lodiek” jemne osolíme. Mrkvu nastrúhame a cesnak pretlačíme lisom.

3. Nasekanú dužinu cukety smažte spolu s mrkvou na strednom ohni v malom množstve rastlinného oleja, 5-7 minút. Pridáme cesnak, premiešame a preložíme do misky.

4. Do misky rozklepneme vajíčko, pridáme mleté ​​kuracie mäso a krupicu. Dochutíme soľou, korením a slnečnicovým chmeľom, dôkladne premiešame.

5. Paradajky nakrájajte na kolieska s hrúbkou 1 cm Papier na pečenie vo forme zľahka namažte rastlinným olejom. Poukladáme paradajky, soľ a korenie.

6. Cuketové lodičky naplníme plnkou, zľahka zhutníme a poukladáme do kôpky. Lodičky poukladáme na paradajky a pečieme v hornej časti rúry asi 25-30 minút. Podávame so zeleným šalátom a omáčkou podľa chuti.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Namiesto slnečnicového chmeľu môžete použiť provensálske alebo talianske bylinky. Vaše lode tak budú pripravené v stredomorskom štýle.

MIMOchodom

Výborným doplnkom k mletému mäsu môže byť nadrobno nakrájaná sladká paprika, stopkový zeler a pod. Hlavná vec je pridať ich veľmi málo, aby bola chuť jedla vyvážená.

Cuketové lodičky s paradajkami a syrom

Cuketa a paradajka sú skutočne top, win-win kombinácia. A ak k tomu pridáte smotanový syr a kúsky opraženej slaniny, tak dospelí aj deti pribehnú k stolu aj bez pozvánok. Skontrolované!

Cuketové lodičky s paradajkami a syrom
Cuketové lodičky s paradajkami a syrom

Čas varenia: 55 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• mladá cuketa – 3 ks.

• malé zrelé mäsité paradajky – 2–3 ks.

• smotanový syr (alebo akýkoľvek syr, ktorý sa dobre topí) – 150–200 g

• feferónka červená – 1 ks.

• slanina – 80 g

• červený vínny ocot – 2 polievkové lyžice. l.

• zelená cibuľa – 2–3 perie

• olivový olej

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 170°C. Slaninu nakrájame na kúsky a opražíme na suchej panvici, kým jemne nezhnedne. Preneste na papierovú utierku.

2. Paradajky nakrájame na plátky. Cuketu prekrojte na polovicu a pomocou lyžice alebo noža odstráňte jadro. Papriku a zelenú cibuľku nakrájame nadrobno.

3. Vnútro pripravenej cukety osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom zo všetkých strán. Syr zmiešame so slaninou, cibuľou a korením. Podľa chuti pridajte soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie.

4. Cuketu naplníme, vložíme do zapekacej misy, navrch položíme hrnčeky s paradajkami a vložíme do vyhriatej rúry.

5. Cuketu pečieme so syrom a paradajkami asi 30–40 minút. Hotové lodičky nakrájajte priečne alebo šikmo na kúsky. Podávajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na cuketu zapečenú so syrom a paradajkami v rúre potrebujete malé, silné, mladé ovocie s nezrelými semienkami. Vhodné sú aj mladé cukety.

MIMOchodom

Skúste pripraviť toto jedlo na taliansky spôsob. Vezmite mozzarellu a parmezán, k pripravenej cukete počas marinovania pridajte oregano a bazalku.

Cuketové lodičky pečené v rúre s paradajkami, tvarohom a orechmi

Plnené cuketové lodičky sú jednoduché, ale chutné letné jedlo. Výplň tu môže byť čokoľvek – všetko, čo dozrelo v záhrade, poslúži. Skúste pridať napríklad paradajky, papriku a dobrý vidiecky tvaroh. A so zlatohnedou kôrkou sušienok a píniových orieškov bude jedlo obzvlášť krásne a chutné.

Cuketové lodičky pečené v rúre s paradajkami, tvarohom a orechmi
Cuketové lodičky pečené v rúre s paradajkami, tvarohom a orechmi (Shutterstock/FOTODOM)

Varenie 1 hodina

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• malé cukety – 4 ks.

• malé sladké paradajky – 4 ks.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik