Ako vyrobiť sušený cesnak v rúre, v elektrickej sušičke a ako dlho si zachováva svoje prospešné vlastnosti?

Ako vyrobiť sušený cesnak v rúre, v elektrickej sušičke a ako dlho si zachováva svoje prospešné vlastnosti?

Ako vyrobiť sušený cesnak v rúre, v elektrickej sušičke a ako dlho si zachováva svoje prospešné vlastnosti?

Možno niekto zmätene zvolá – prečo vôbec sušiť cesnak? Koniec koncov, v obchodoch sa predáva po celý rok za veľmi prijateľné ceny! Nie je to strata času a úsilia? Odpovedáme – nie, nie je to plytvanie a nie je to zbytočné. Sušený cesnak má ušľachtilú chuť a vôňu bez nadmernej horkosti a drsnosti, ktoré sú vlastné čerstvému ​​produktu. Dá sa ľahko uskladniť aj rok alebo viac v kuchynskej skrinke, takže je to vynikajúci spôsob, ako si uchovať úrodu.

Ako vyrobiť sušený cesnak v rúre, elektrickej sušičke a ako dlho si zachováva svoje prospešné vlastnosti?O čom budeme hovoriť v článku:Prečo sušiť cesnak Ktorý cesnak použiť na sušenie Ako rýchlo ošúpať veľké a malé strúčiky cesnaku Ako sušiť cesnak v rúre Ako sušiť cesnak v elektrickej sušičke Ako nasekať sušené strúčiky cesnaku Ako sušiť zeleň cesnaku Ako správne používať sušený cesnak pri varení Recepty Cesnaková soľ Cesnakový prášok Domáce korenie s cesnakom na ryby Cesnakové korenie na mäso

Prečo sušený cesnak?

Cesnak sušený toto je jedna ah najpopulárnejšie korenie na svete, ktoré sa pridáva do mäsových, rybích a zeleninových jedál. Pečú sa s ním chlieb a žemle, údia bravčová masť, dávajú sa do domácich zaváranín a šalátových dresingov. Sušený cesnak na rozdiel od čerstvého nezanecháva v ústach nepríjemný zápach a ani nie kazí» dych, takže ho môžete jesť aj na rande alebo na pracovnom obede. A je povolené aj pre ľudí s gastrointestinálnymi poruchami.

Zdá sa, že vďaka čomu si cesnak zachováva svoje prospešné vlastnosti 24 mesiacov? V skutočnosti je všetko jednoduché – pri sušení je produkt úplne zbavený vlhkosti, takže procesy hnitia a fermentácie sú v ňom nemožné (samozrejme, ak nie sú porušené podmienky skladovania). To je dôvod, prečo suchý cesnak nie je menej užitočný ako čerstvý cesnak. je výborným zdrojom vitamínov K, PP a skupiny B, ako aj selénu, mangánu, zinku a fosforu.

Existuje ďalší dôvod, prečo sušiť cesnak na zimu. Každý, kto rastie jeho vo svojej záhrade alebo na letnej chate vie, aké ťažké je niekedy zachovať úrodu do ďalšej sezóny. V mestských bytoch cesnak buď vyschne, potom sa pokazí a začne nepríjemne zapáchať a zaberá veľa miesta, čo tiež nie je príliš výhodné. Ale sušený, zabalený vo vzduchotesných nádobách alebo sklenených nádobách s pevným uzáverom je cesnak dokonale uložený v kuchynskej skrinke vždy po ruke a pripravený pomôcť.

Ktorý cesnak použiť na sušenie

Cesnak pred sušením nie je potrebné umývať, inak absorbuje vlhkosť.
Cesnak pred sušením nie je potrebné umývať, inak absorbuje vlhkosť (Shutterstock/FOTODOM)

Na sušenie doma zvoľte čerstvý silný cesnak bez známok skazenia alebo nepríjemného zápachu. Klinčeky by mali byť husté, nie príliš veľké a podľa možnosti rovnako veľké. Ak majú zelenkasté jadro, je vhodné ho odstrániť. Vezmite prosím na vedomie Cesnak pred sušením nie je potrebné umývať! V opačnom prípade absorbuje ďalšiu vlhkosť, čo je úplne zbytočné.

Ako rýchlo olúpať veľké a malé strúčiky cesnaku

Urobme si rezerváciu hneď cesnak určený na sušenie nesmieme zalievať vriacou vodou, vkladať do mikrovlnky, ani tlačiť na strúčiky plochou stranou noža. Tu sú vhodné len tie najšetrnejšie metódy, ktoré neumožňujú mechanické poškodenie.

Napríklad spôsob v banke. Jednoducho vložte cesnak do sklenenej alebo kovovej nádoby, pevne zatvorte veko a potom dôkladne pretrepte 2030 sekúnd. Obsah nasypte do širokej misy a vyberte olúpané klinčeky.

Môžete použiť aj silikónovú podložku položte na podložku celú hlavičku cesnaku, potom prikryte otvorenou stranou a niekoľkokrát ho rukami zrolujte. Klinčeky by mali byť úplne bez šupiek.

V internetových obchodoch si môžete objednať špeciálne zariadenie na lúpanie cesnaku. Skladá sa zo silikónovej trubice s reliéfom vo vnútri, do ktorej sú umiestnené strúčiky cesnaku. Potom musíte zariadenie ručne prevaliť na rovný povrch, vytriasť obsah a zbierať olúpané strúčiky cesnakuchiki.

Ako sušiť cesnak v rúre

Strúčiky cesnaku nakrájajte na tenké plátky (na kolieska alebo plátky) a potom ich položte v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Dbajte na to, aby sa kúsky cesnaku navzájom nedotýkali takto uschnú oveľa rýchlejšie. Vložte plech na pečenie predhriaty na 5060 °C rúre, zapnite konvekčný režim alebo mierne pootvorte dvierka (najjednoduchšie je vložiť pod rukoväť kuchynskú utierku). Cesnak sušte asi 1 hodinu. Premiešajte, potom vložte späť do rúry a pokračujte v sušení, kým nebude hotový. Akonáhle sa cesnakové kotúče začnú rozpadať vo vašich rukách, môžete vybrať plech na pečenie. Vezmite prosím na vedomie Ak sa cesnak len ohýba, ale neláme, treba ho ďalej variť. Nevysušený produkt nie je vhodný na dlhodobé skladovanie rýchlo sa to začne zhoršovať. Ešte moment Nezvyšujte teplotu rúry. Áno, takto cesnak rýchlejšie vyschne, no zároveň stratí všetky svoje prospešné vlastnosti a väčšinu arómy.

Ako sušiť cesnak v elektrickej sušičke

Na sušenie v elektrickej sušičke nakrájajte strúčiky cesnaku na tenké plátky.
Na sušenie v elektrickej sušičke nakrájajte strúčiky cesnaku na tenké plátky (Shutterstock/FOTODOM)

Ak máte elektrickú sušičku alebo, ako sa dnes v móde hovorí, sušičku, proces sušenia cesnaku bude ešte jednoduchší. Rovnakým spôsobom nakrájajte klinčeky na tenké kolieska alebo plátky a uložte ich na špeciálne podnosy tak, aby medzi nimi voľne cirkuloval teplý vzduch. Nastavte snímač teploty na 5560 °C a vysušte cesnak, pravidelne vymieňajte podnosy.

Ako zabezpečíte, aby bol váš cesnak dostatočne vysušený na uskladnenie na zimu? Dosky by sa mali výrazne zmenšiť a stať sa krehkými. Ak sú niektoré kúsky ešte mäkké, mali by ste pokračovať v ich varení. Nebojte sa produkt vysušiť – v tomto prípade je to oveľa lepšie ako podsušenie.

Ako nakrájať sušené strúčiky cesnaku

Sušený cesnak môžeme nechať na plátky alebo rozdrviť na prášok. Najpohodlnejší spôsob, ako to urobiť, je kuchynský robot alebo mlynček na kávu. Existuje aj možnosť rozdrvenia v mažiari, no táto cesta je príliš dlhá a energeticky náročná, preto je lepšie využiť plody technologického pokroku.

Ako sušiť cesnakovú zeleninu

Mladý cesnak, ktorý sa ešte nestal tvrdým a vláknitým, sa považuje za skutočnú pochúťku. V sušenej forme sa pridáva do šalátov, mäsových a rybích pokrmov a používa sa aj na ozdobu. Jednoducho odrežte zelené výhonky, umiestnite ich na stojan sušičky a sušte, kým nebudú hotové pri 5560 °C.

Cesnakové šípky, ktoré niektorí záhradkári jednoducho vyhodia, je to zásobáreň vitamínov a minerálov. Na sushikiako aj na morenie a mrazenie je najvhodnejšia najjemnejšia svetlozelená časť. Nakrájajte ho na kúsky dlhé 23 cm, položte na plechy a sušte v rúre alebo elektrickej sušičke 48 hodín. Presný čas závisí od výkonu zariadenia, teploty a hrúbky cesnakových šípok.

Ako správne používať sušený cesnak pri varení

Cesnakový prášok sa pridáva do prvého a druhého chodu, marinád a domácich prípravkov.
Cesnakový prášok sa pridáva do prvého a druhého chodu, marinád a domácich prípravkov (Shutterstock/FOTODOM)

Cesnakový prášok sa zvyčajne pridáva do jedla niekoľko minút pred varením alebo sa posype jedlo pred podávaním. Ak máte granule alebo celé taniere, bude trvať dlhšie, kým uvoľnia chuť a vôňu, preto ich pridajte približne v polovici varenia.

V regáloch veľkých supermarketov a trhovísk často nájdete rôzne cesnakové koreniny. Napríklad kôpor, cesnak, zeler pre ryby. Alebo bazalka, paradajka, cesnak na mäso a šaláty. Tieto príchute sa dajú ľahko vyrobiť doma jednoduchým vysušením ingrediencií a ich zmiešaním. Cesnakové koreniny by sa mali skladovať v tesne uzavretých nádobách alebo sklenených nádobách s malým balíčkom silikagélu umiestneným na dne. Na rozdiel od cesnakovej pasty ich netreba chladiť Bežná kuchynská skrinka poslúži dobre.

Sušený cesnak môže nahradiť čerstvý cesnak bez straty chuti. Pridajte ho do prvého a druhého chodu, marinád, pečiva a domácich konzerv. mimochodom, Lahôdky» Existuje užitočný materiál o sušení cesnaku čerstvo nazbieraného zo záhrady.

Recepty

Cesnaková soľ

Do zeleninového duseného mäsa alebo pečeného mäsa pridajte cesnakovú soľ niekoľko minút pred varením. korenie dodá pokrmu vôňu a miernu pikantnosť bez zbytočnej horkosti alebo štipľavého zápachu. Cesnaková soľ sa hodí aj k rybám, hydine, hubám a čerstvému ​​tvarohu.

Cesnaková soľ
Cesnaková soľ (Shutterstock/FOTODOM)

Čas varenia: 5 min

Na varenie 1015 porcií treba:

  • jemne mletá soľ – 3 lyžice. l.
  • suchý cesnak – 1 polievková lyžica. l.

1. Suchý cesnak v granulách alebo prášku skombinujte s jemne mletou soľou v pomere 1:3, dôkladne premiešajte, vložte do sklenenej nádoby alebo nádoby s pevným uzáverom.

2. Cesnakovú soľ skladujte na chladnom a suchom mieste.

Poznámka pre hostiteľku

Na toto dochutenie môžete použiť nielen jemne mletú kamennú soľ alebo morskú soľ.

Mimochodom

Pri skladovaní položte na dno dózy balíček silikagélu, prikryte papierovým obrúskom a až potom dosoľte. Takto to nebude koláč. Pred použitím nádobu pretrepte.

Cesnakový prášok

Cesnakový prášok možno nájsť na pultoch veľkých obchodov, ale pripraviť si ho doma bude oveľa lacnejšie. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko nie príliš veľkých hláv cesnaku, rúra alebo sušička a trochu času.

Cesnakový prášok
Cesnakový prášok (Shutterstock/FOTODOM)

Čas varenia: 1 hodina + 710 hodín

Na varenie do 3040 porcií treba:

  • stredne veľký cesnak – 5 hláv
  • cesnak – 6 veľkých hláv
  • fenikel – 1 malá hľuza
  • kôra z 1 citróna
  • stredná morská soľ
  • jemná morská soľ – 60 g
  • sušený tymián – 40 g
  • sušená bazalka – 40 g
  • sušené oregano – 40 g
  • cesnakový prášok – 20 g
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

1. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké priečne plátky. Umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve.

2. Sušíme v rúre na 50 st60 °C približne 68 hodín. Suchý cesnak by sa mal ľahko zlomiť na polovicu.

3. Sušený cesnak ochlaďte a potom ho rozdrvte na prášok pomocou kuchynského robota alebo mlynčeka na kávu. Skladujte v sklenenej nádobe s tesným uzáverom alebo vzduchotesnej nádobe.

Poznámka pre hostiteľku

Môžete tiež pripraviť citrónový cesnakový prášok. Súčasne s cesnakom osušte kôru a až potom všetko spolu nakrájajte.

Mimochodom

Cesnakový prášok skladujte v skrini s nepriehľadné dvere – slnečné lúče škodlivé pre väčšinu korenín a korenín.

Domáce cesnakové korenie na ryby

Domáce korenie na ryby je to jednoduché. Môžete si vziať suchý kôpor, fenikel, zeler alebo estragón, pridať cesnakový prášok, soľ a citrónovú kôru. Experimentujte, ale nezabudnite nemiešať všetko naraz 34 komponenty úplne stačia.

Domáce cesnakové korenie na ryby
Domáce cesnakové korenie na ryby (Shutterstock/FOTODOM)

Čas varenia: 79 hodín

Na varenie do 4050 porcií treba:

1. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Feniklová hľuza…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik