Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi

Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi

K receptu

Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi je klasikou tohto žánru. Je nevyhnutne prítomný v ponuke väčšiny gruzínskych reštaurácií a, samozrejme, každá gruzínska žena v domácnosti vie, ako ho variť. Podľa originálneho receptu šéfkuchára reštaurácie Kazbek Mamiya Jojua si túto lahodnú zeleninovú chuťovku jednoducho pripravíte aj vy. Tajomstvo, samozrejme, nie je len vo vlašských orechoch, ale aj v skutočne gruzínskom korení. Utskho-suneli je modrá senovka grécka a imeretský šafran, ktorý sa v Gruzínsku nazýva „žltý kvet“, sú sušené okvetné lístky nechtíka. Samozrejme, dôležitá je aj samotná zelenina na šalát: uhorky by mali byť mladé, s malými semienkami a paradajky by mali byť zrelé a aromatické. Tento zeleninový šalát je ideálny s mäsom, rybami a varenými zemiakmi.

zložitosť: ľahko Kalórie: 267,46 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 20 min Použité: 5,78 g/23,63 g/11,89Žiadna tepelná úpravagruzínska kuchyňavečeravečeraŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEParadajky 300 guhorky 300 gPetržlen 10 gČervená bazalka 10 gČervená šalátová cibuľa 60 gHorúca zelená paprika 20 gBiely vínny ocot 20 gKakheti slnečnicový olej 30 gVlašské orechy 100 gUtskho-suneli 4 gImereti šafran 4 gSoľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Paradajky nakrájajte na polovicu, odstráňte husté časti zo strany stonky. Paradajky nakrájame na plátky. Uhorky ošúpeme a nakrájame na plátky s hrúbkou 7–10 mm. Vložte do šalátovej misy.

Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi
Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi (gastronom.ru)

Krok 2

Skontrolujte, či lúpané vlašské orechy neobsahujú priečky. Časť orechov si necháme na ozdobu. Zvyšok rozdrvíme v mažiari a rozdrvíme na jemnú strúhanku. Ďalšia možnosť: Vložte orechy do plastového vrecka, zabaľte ho do kuchynskej utierky a pomocou paličky na mäso alebo valčeka orechy rozdrvte.

Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi
Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi (gastronom.ru)

Krok 3

Nakrájajte červenú šalátovú cibuľu na tenké krúžky alebo pol krúžky. Nakrájajte horúcu zelenú papriku. Nasekajte petržlenovú vňať a lístky bazalky natrhajte na veľké kúsky. Preneste tiež do šalátovej misy.

Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi
Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi (gastronom.ru)

Krok 4

Zmiešajte drvené orechy s imeretským šafranom a utskho-suneli. Zmes nalejte do šalátu. Gruzínsky šalát ochutíme bielym vínnym octom a kachetským olejom, podľa chuti osolíme. Premiešame a podávame ozdobené lístkami bazalky a polovicami orechov.

Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi
Gruzínsky šalát s vlašskými orechmi (gastronom.ru)

Krok 5

MIMOchodom

Kakheti olej je hustý slnečnicový olej sýtej farby a výraznej chuti. Namiesto toho môžete použiť farmársky nerafinovaný slnečnicový olej s jasnou arómou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Táto autorská verzia receptu na gruzínsky šalát neobsahuje cesnak. Ale v tradičnej verzii je. Z vlašských orechov s cesnakom si môžete pripraviť dresingovú omáčku: orechy rozdrvte na pastu spolu s pár klinčekmi, pridajte korenie, ocot a trochu vody, kým nedosiahne konzistenciu kyslej smotany. Šalát ochutíme omáčkou a navrch posypeme nasekanými orechmi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik