Hruškový džem na zimu
K receptu
Hruškový lekvár nesmie chýbať na dlhé zimné večery a oduševnené čajové večierky. Stane sa dôležitou ingredienciou pre domáce pečenie a výborným partnerom na palacinky a palacinky, tvarohové koláče a kastróly. Dezert je stredne sladký a veľmi hustý. Ak chcete vyrobiť hruškový džem na zimu, vyberte si akúkoľvek odrodu hrušiek, ktorá rastie vo vašej záhrade. Na recepte vôbec nezáleží na tom, aké sú samotné plody: malé alebo veľké, husté alebo mäkké. V závislosti od druhu ovocia môže byť džem jantárový alebo svetložltý. Ale v každom prípade – veľmi chutné a aromatické. Na vyskúšanie dezertu nemusíte čakať do zimy. Aspoň jeden téglik určite ochutnáte na rodinnom čajovom večierku.
zložitosť: ľahko Kalórie: 747,77 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 3 hodiny Použité: 2,24 g/1,42 g/188,01PrázdneDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEhrušky – 1,7 kg cukor – 550 glymon – 0,5 ks škorica – 7 lieskových orieškov – 1 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie podľa zoznamu. Hrušky dôkladne opláchnite, ošúpte a zbavte jadrovníkov a semien. Dužinu nakrájajte na malé kocky alebo plátky.
Krok 2
Pomaranč tiež dôkladne opláchnite a osušte uterákom. Odstráňte kôru z citrusov pomocou jemného strúhadla. Vytlačte šťavu z polovice citróna. Budete potrebovať 50 ml.
Krok 3
Do veľkého hrnca nalejte 50 ml vody, pridajte pripravené hrušky a na miernom ohni priveďte do varu. Varte asi 20 minút. Hrušky by mali zmäknúť.
Krok 4
Odstráňte panvicu zo sporáka a nakrájajte ovocie pomocou mixéra. Mali by ste získať homogénnu hmotu bez hrudiek. Ak nemáte mixér, prepasírujte hrušky cez sitko.
Krok 5
Panvicu vrátime na sporák, do pyré pridáme cukor a prevaríme. Varíme na miernom ohni a stále miešame, aby sa džem nepripálil.
Krok 6
Džem varíme asi 35-50 minút. Niekoľko minút predtým, ako bude hotový, pridajte pomarančovú kôru, citrónovú šťavu a škoricu a premiešajte. Džem nalejte do pripravených sterilných pohárov a zatvorte viečkom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V tomto recepte nevynechajte citrón. Citrus dodáva hruškovému džemu nielen sviežosť a príjemnú vôňu, ale reguluje kyslosť a pôsobí aj ako konzervant pri príprave na zimu.
MIMOchodom
Pripravenosť hruškového džemu môžete skontrolovať takto: kvapnite pár kvapiek na tanier. Ak sa neroztečú a zachovajú si tvar, džem je hotový. Myslite na to, že chladnutím ešte viac zhustne.