Ako dlho variť repu do mäkka?

Ako dlho variť repu do mäkka?

Ako dlho variť repu do mäkka?

Ako dlho by sa mala repa variť, kým nie je hotová, aby vyzdvihla maximálnu chuť v akomkoľvek jedle? Táto koreňová zelenina, ktorá má v surovom stave hustú textúru so zemitou a kyslo-horkastou chuťou, je po varení jemne sladká, hoci si zachováva určitú zemitosť. Chuťovo sa hodí k tým najprotikladnejším produktom – cvikle a ančovičkám, cvikle a pomarančom a aká lahodná je cvikla s kozím syrom! A vo všeobecnosti je repa jednoducho krásna!

Ako dlho variť repu do mäkka?O čom budeme hovoriť v článku:Ako dlho variť cviklu, kým nie je hotová Ako dlho variť cviklu v hrnci Ako dlho variť cviklu v mikrovlnnej rúre Ako dlho variť cviklu v pomalom hrnci Ako dlho variť cviklu v rúre Ako ošúpať repu pred varením Ako určiť pripravenosť repy Ako dlho variť repu na vinaigrette, na sleďa pod kožuchom a iné šaláty Ako variť repu vo vrecku

Ako dlho variť repu do mäkka?

Pred varením by sa repa mala dôkladne umyť pod tečúcou vodou.
Pred varením by sa repa mala dôkladne umyť pod tečúcou vodou.

  • Na panvici: 30-40 minút
  • V pomalom hrnci: 35-40 minút
  • V parnom hrnci: 1 hodina
  • V rúre: 30-40 minút
  • Mikrovlnná rúra: 10-12 minút
  • V pomalom hrnci na kúsky: 15 minút

Existuje niekoľko šalátov, ktoré sa pripravujú zo surovej repy. Ale toto je veľmi pre každého. V zásade sa repa konzumuje vo varenej forme – varená, dusená alebo pečená. Chuť repy sa navyše líši v závislosti od spôsobu varenia. Pečená a dusená má koncentrovanejšiu, sladkastú chuť.

Ako dlho variť repu v hrnci

Ako dlho bude trvať varenie repy? Toto nie je jednoznačná otázka, pretože všetko závisí predovšetkým od veľkosti hľúz. Na šaláty je lepšie brať malú koreňovú zeleninu rovnakej veľkosti s hmotnosťou nie väčšou ako 250 g. A malá repa je oveľa sladšia.

Začnime však najjednoduchšou otázkou: ako a koľko variť repu v hrnci na sporáku. Koreňovej zelenine sa odrežú vršky, chvostík sa trochu pristrihne a dôkladne sa umyje kefou pod tečúcou studenou vodou. Cviklu v žiadnom prípade nešúpte ani nekrájajte na kúsky. Olúpaná a nakrájaná repa stráca farbu aj chuť.

Cviklu vložíme do panvice a zalejeme studenou vodou tak, aby bola pokrytá aspoň 2-3 cm. Cvikla sa varí dlho, voda sa vyvarí, takže ani toto množstvo vody nemusí stačiť a počas varenia budete musieť pridávať vodu. Je potrebné pridať vodu, inak sa časť repy, ktorá zostane nad hladinou vody, ukáže ako tvrdá.

Po uvarení treba oheň stíšiť a cviklu dusiť na miernom ohni. Nezatvárajte veko pevne – týmto spôsobom môžete ovládať úroveň varu.

Cvikla sa varí na panvici dlho, budete musieť pridať vodu. Dbajte na to, aby bola koreňová zelenina zaliata vodou aspoň na 2-3 cm
Cvikla sa varí na panvici dlho, budete musieť pridať vodu. Dbajte na to, aby bola koreňová zelenina zaliata vodou aspoň na 2-3 cm

Stredné hľuzy (200-250 gramov) sa varia 45-60 minút. Nezabudnite skontrolovať pripravenosť prepichnutím nožom. Nôž by mal voľne siahať do stredu. Lahodné repy sú tie, ktoré sú uvarené až do úplného uvarenia, potom budú sladké a jemné. Existuje názor, že pre šaláty, v ktorých je repa strúhaná, môže byť repa mierne nedovarená. To je vec chuti, ale na vinaigrette alebo sleď určite potrebujete dobre uvarenú repu.

Ako dlho variť repu v mikrovlnnej rúre

Repa sa v mikrovlnnej rúre uvarí oveľa rýchlejšie. Správnejšie by bolo povedať, že sa bude variť, pretože jedlo nemožno variť vo vode v mikrovlnnej rúre. Cviklu je tiež potrebné dôkladne umyť a pred vložením do mikrovlnky na niekoľkých miestach popichať vidličkou alebo nožom, aby pri varení nevybuchla. Vložte hľuzy do misky alebo vrecka na potraviny vhodnej do mikrovlnnej rúry. Varte pri 800 wattoch 10-12 minút.

Ako dlho variť repu v pomalom hrnci

Cvikla sa uvarí rýchlejšie ako v bežnom hrnci v tlakovom hrnci – hrnci, kde sa jedlo varí pod tlakom. Tu sa jedlo varí pod vysokým teplom a tlakom, čo výrazne skracuje čas varenia. To ušetrí náklady na energiu a chuť sa nielen zachová, ale bude aj bohatšia. Ovplyvnené nebudú ani živiny.

Cviklu musíte po uvarení variť v tlakovom hrnci 15 až 25 minút v závislosti od veľkosti koreňovej zeleniny.

Celá repa sa umiestni do multivarky a zaleje sa studenou vodou 1-2 cm nad úrovňou koreňovej zeleniny Programy, ktoré možno použiť na varenie repy v multivarke, sú „Polievka“ a „Varenie“, doba varenia je 1 hodina. Alebo nastavte program sami nastavením časovača na 1 hodinu.

Pri varení repy v pomalom hrnci možno čas skrátiť na 40 minút. Aby ste to však urobili, budete musieť repu olúpať, nakrájať na kúsky a vložiť do misky na varenie jedla v pare. Na dno misky nalejte 1 pohár vody a nastavte čas na 40 minút.

V akomkoľvek režime, po signáli pripravenosti, môžete vyskúšať repu nožom s tenkou čepeľou a v prípade potreby ju dovariť nastavením požadovaného času na časovači.

Ako dlho variť repu v rúre

Chutná sladká repa s hustou textúrou sa získava pražením v rúre. Hľuzy je možné zabaliť do fólie a vložiť do rúry predhriatej na 205 stupňov. Doba varenia – od 40 minút do 1 hodiny v závislosti od veľkosti koreňovej zeleniny. Zaobídete sa aj bez alobalu – repu vložte do pekáča alebo panvice s pokrievkou. Varte rovnakým spôsobom, počnúc 40 minútami. Ochota určiť nožom – mala by voľne dosiahnuť stred. Táto metóda poskytuje neuveriteľne chutný výsledok, pretože repa má čas sa trochu opražiť a skaramelizovať na spodnej strane.

Repa bude chutná a sladká, ak ju pečiete v rúre vo fólii
Repa bude chutná a sladká, ak ju pečiete v rúre vo fólii

Ako ošúpať repu pred varením

Pred varením sa repa nešúpe, ale iba sa dôkladne umyje kefou pod tečúcou studenou vodou, pričom sa odstránia všetky hrudky zeme. Ak je na koreňových plodinách veľa vysušenej pôdy, namočte hľuzy na 10-15 minút do studenej vody a potom ich umyte kefou.

Ak má repa zvyšky vrcholkov, je potrebné ich odrezať. Odstránia sa však iba vrcholy, pričom sa snažia neovplyvniť samotnú hľuzu. Špička chvosta môže byť ponechaná nezostrihaná alebo len trochu skrátená. Pri akomkoľvek varení uniká repná šťava cez narezané časti a to ovplyvňuje chuť a farbu hotovej repy.

Ako určiť pripravenosť repy

Chutná bude iba repa uvarená do mäkka. Samozrejme za predpokladu, že išlo o čerstvú, mladú, šťavnatú koreňovú zeleninu. Veľké hľuzy sú v chuti oveľa horšie ako mladé, stredne veľké. Ako teda určiť pripravenosť? Rovnakým spôsobom identifikujete inú varenú zeleninu – zemiaky alebo mrkvu. Repu je potrebné prepichnúť nožom. Nôž by mal voľne siahať do stredu a rovnako voľne vyskočiť zo zeleniny. Na prípravu repy je, samozrejme, veľmi vhodný nôž, ale majte na pamäti, že horúca voda ju otupí. Preto na určenie pripravenosti repy môžete použiť špáradlo alebo špeciálnu kulinársku vidličku s dvoma dlhými ostrými zubami.

Ďalším znakom hotovej repy je, že pri stlačení prstami sa zo zeleniny doslova odstráni šupka – skĺzne z koreňovej plodiny. Pozor, ak sa ho pokúsite vybrať z horúceho, riskujete popálenie.

Ako dlho variť repu na vinaigrette, na sleďa pod kožuchom a iné šaláty

Ak je potrebné repu nastrúhať na šalát, varte ju, kým nebude úplne uvarená.
Ak je potrebné repu nastrúhať na šalát, varte ju, kým nebude úplne uvarená.

Aby ste pochopili, aký druh repy by mal byť v akýchkoľvek šalátoch, musíte sa rozhodnúť pre veľkosť rezu. Vinaigrette, na rozdiel od šalátu Olivier (v ktorom čím menšie, tým chutnejšie, tým chutnejšie), miluje stredne veľké kocky a dokonca aj o niečo väčšie. Vo vinaigrette je dôležité zachovať chuť každej zložky jednotlivo. A potom, keď ho naberiete na vidličku, pocítite jedinečnú chuť zeleninového vinaigrettu. Aby ste to mohli zažiť, musíte použiť repu, ktorá je varená až do úplného varenia. Nedostatočne uvarená, tvrdá repa nedodá vinaigrette požadovaný sladkastý nádych. Preto sa musí variť až do úplného varenia – od 45 do 60 minút od okamihu varu. Repa by mala byť tiež varená pre všetky šaláty, v ktorých je zelenina nakrájaná na kocky alebo plátky.

Pre šaláty, v ktorých je repa strúhaná, môžete povoliť o niečo hustejšiu štruktúru. Hoci z hľadiska chuti bude úplne uvarená repa chutnejšia ako nedostatočne tepelne upravená. Ale toto je čisto osobná voľba, podľa vášho vkusu. Hlavnou vecou pre takéto šaláty nie je prevariť repu, inak bude vodnatá.

Ako variť repu vo vrecku

Niektoré ženy v domácnosti používajú na varenie životný hack, ako je varenie repy v potravinovom vrecku.

V čom je táto metóda pohodlnejšia, v porovnaní s konvenčným varením repy v hrnci? Po prvé, panvica sa neznečistí a po druhé, pri varení repy prakticky neexistuje žiadny špecifický zápach.

Cviklu treba vložiť do vrecka, najlepšie každú hľuzu zvlášť, uvoľniť vzduch a zauzliť. Pri tejto metóde sa repa bude piecť rovnako dlho ako bez vrecka. Veľkou nevýhodou je použitie samotného igelitového vrecka, aj keď ide o vrecko na potraviny.

Mimochodom. Ak ste repu pred varením nakrájali alebo ošúpali, jasnú farbu môžete obnoviť pridaním lyžice bežného octu. Je pravda, že chuť sa týmto spôsobom neobnoví.

Poznámka pre majiteľa. Pri príprave repy na šaláty (a dokonca aj na boršč) dajte prednosť pečeniu repy v rúre. Bude to oveľa chutnejšie ako varenie vo vode.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #repaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik