Ako uvariť najlepší burger doma
Mnoho ľudí miluje hamburgery, ale nie každý vie, ako ich variť doma. V priemere každý amatérsky kuchár urobí pri ich príprave aspoň jednu zo 7 chýb. Prezradíme vám, ako sa týmto chybám vyvarovať a získať dokonalý burger aj doma.
O čom budeme hovoriť v článku:Chyba #1. Nesprávny výber mäsa na burger Chyba č.2. Množstvo nepotrebných ingrediencií v burgerovom mletom mäse Chyba č.3. Príprava dokonalého kotleta Chyba č. 4. Použitie burgerových buchiet, ktoré sú príliš nadýchané Chyba #5. Priebežne kontrolujeme pripravenosť burgerovej karbonátky Chyba č.6. Pri zostavovaní burgeru používame množstvo omáčok a prísad. Nesprávna montáž hamburgera
Ach, tieto hamburgery… Také šťavnaté, chutné… Získali si obľubu po celom svete. Domáce často nie sú horšie a niekedy dokonca lepšie ako tie z obchodu. Hlavnou vecou je vyhnúť sa chybám pri príprave vlastného burgeru.
Burgery so zemiakovými buchtami
Chyba #1. Nesprávny výber burgerového mäsa
Zásada „čím drahšie, tým lepšie“ tu nefunguje. Ale funguje niečo iné: čím tučnejšie, tým lepšie. Naším cieľom je, aby naše burgerové karbonátky boli čo najšťavnatejšie, ktoré môžu pochádzať len z rezov s veľkým množstvom tuku. Ideálny pomer mäsa a tuku v mletom mäse by mal byť 80 % mäsa a 20 % tuku alebo 75 % mäsa a 25 % tuku. Napríklad mleté mäso z 2/3 hovädzieho pliecka a 1/3 boku je ideálne na burger.
Chyba #2. Množstvo nepotrebných ingrediencií v burgerovom mletom mäse
Žemľa namočená v mlieku, horčici, vajci, korení a korení… To všetko je dobré v sekanej, ale nie v burgerovej placičke. Do mletého mäsa stačí pridať cibuľu, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
Do mletého mäsa ihneď pridajte korenie, ale hotový surový kotlet posypte soľou, inak sa môže počas varenia jednoducho rozpadnúť alebo stvrdnúť.
Chyba #3. Príprava dokonalého kotleta
Mleté mäso si pripravte sami otáčaním cez najväčšiu trysku. A pred modelovaním ju určite ochlaďte, aby sa vám tuk nelepil na ruky. Aby sa rezne neprilepili na panvicu, vložte ich pred vyprážaním do chladničky (vyložte ich kúskami papiera na pečenie).
Aby vaše kotlety zostali šťavnaté, nesnažte sa, aby boli dokonale hladké a husté. V strede každej urobte jamku, aby bola hrubá a dobre tvarovaná.
Ak varíte hamburgery často, kúpte si špeciálny lis na mletie alebo aspoň varný krúžok. Rezeň urobte o niečo väčším priemerom, ako je potrebné, pretože sa ešte vypraží. Rezeň s vysokým obsahom tuku stráca najmä na veľkosti.
Správna burgrová placka
Chyba #4. Použitie príliš nadýchaných burgerových buchiet
Keď jeme burger, chceme ochutnať mäso, syr, omáčku, paradajky, uhorky, cibuľu a… žemľu, nie len chuť úžasnej mäkkej žemle. Nadýchané drdoly preto v tomto prípade nie sú veľmi dobrou voľbou. Ak chcete, môžete si dokonca pripraviť burger s pita chlebom. Toto jedlo má menej kalórií a chutí rovnako dobre ako klasický burger. Dobrou možnosťou je brioška. Áno, je bujný, ale je pozoruhodne stláčateľný rukami. Pamätajte, že burger sa jedáva rukami!
Žemľu pred zostavením prekrojte na polovicu a určite ju opečte na suchej panvici alebo na grile zo strany strúhanky.
Chyba #5. Pripravenosť burgerovej karbonátky priebežne kontrolujeme
Počas pečenia na panvici mäso nerušte. Nestrihajte ho, aby ste skontrolovali, či je hotový, neotáčajte ho každých 15 sekúnd. Verte mi, bude to vyprážané za 10–15 minút (v závislosti od hrúbky) a bez vášho super citlivého vedenia. Ak chcete proces kontrolovať, skontrolujte pripravenosť burgerovej karbonátky špeciálnou sondou alebo teplomerom. Rezeň tak menej poškodíte a zostane šťavnatý. A opečte kotletu na veľmi horúcej panvici alebo grile, nezabudnite na rastlinný olej. Ale kotleta by v nej nemala plávať!
Chyba číslo 6. Pri zostavovaní burgeru používame množstvo omáčok a prísad
Množstvo ingrediencií a omáčok vyzerá na instagramových fotkách skvele, no v reálnom živote je najlepšie držať sa 3 doplnkov (paradajka/uhorka, slanina, plátok syra) a jednej omáčky. Po prvé, do takéhoto šťavnatého burgeru sa ľahko zahryznete a po druhé nevhodnými zálievkami pravdepodobne nič nepresolíte, neprekoreníte a nepokazíte. Harmónia chutí v burgeri nie je o nič menej dôležitá ako správne mäso a žemľa.
Klasický americký burger
Chyba #7. Nesprávna montáž hamburgera
Približná schéma na zostavenie klasického hamburgeru by mala byť takáto (zdola nahor): polovica opečenej žemle + cibuľa + omáčka + rezeň + paradajka/uhorka + šalát + omáčka + druhá polovica opečenej žemle. Pamätajte, že chlieb by sa od omáčky nemal rozmočiť!
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #ako variť #hamburger #BurgerSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach