Lahodné kuracie marinády so sójovou omáčkou

Lahodné kuracie marinády so sójovou omáčkou

Lahodné kuracie marinády so sójovou omáčkou

U nás sa sójová omáčka stala tak populárnou, že ju dnes nájdeme takmer v každej kuchyni. Pridáva sa do pripravených jedál, používa sa namiesto soli a marinuje sa s ním aj kurací kebab. Umami zo sójovej omáčky dokonale odhaľuje chuť kurčaťa s bonusom, že vám umožní získať chutnú zlatohnedú kôrku. Najlepší priatelia sójovej omáčky – med a horčica – robia v rúre skutočné zázraky.

Špičkové marinády na kuracie mäso so sójovou omáčkouO čom budeme hovoriť v článku:Ako sa objavila sójová omáčka a aké sú jej výhody Ako funguje sójová marináda a čo do nej pridať Kurací kebab v marináde? zo sójovej omáčky a medu Kuracie krídelká v sójovej marináde s medom a horčicou Kurací kebab marinovaný v sójovej omáčke a majonéze Kuracie mäso v sójovej marináde na grile Kuracie mäso v sójovej marináde v rúre

Ako vznikla sójová omáčka?

Predpokladá sa, že sójová omáčka bola prvýkrát pripravená v Číne pred viac ako 2,5 tisíc rokmi. Na tento účel sa uvarené sójové bôby fermentovali s pšenicou alebo jačmeňom, potom sa pridala soľ a voda a niekoľko mesiacov sa nechali pod tlakom. Okolo 6. storočia sa táto technológia dostala do Japonska, kde bola dovedená k dokonalosti.

V 18. storočí sa do Európy dostala sójová omáčka. Nový vkus sa v Rusku veľmi rýchlo stal módnym: najskôr sa rozšíril medzi aristokratov a potom medzi obchodníkov a buržoázie.

V 20. storočí bola vďaka sójovej omáčke identifikovaná piata chuť – umami. Je zodpovedný za aminokyseliny vznikajúce pri fermentácii sójových bôbov.

Čo je sójová omáčka a aké sú jej výhody?

Kvalitná sójová omáčka pozostáva len zo sójových bôbov, pšenice, soli a vody
Kvalitná sójová omáčka pozostáva len zo sójových bôbov, pšenice, soli a vody (Shutterstock/FOTODOM)

Teraz na pultoch obchodov nájdete rôzne druhy sójovej omáčky – svetlú, tmavú, hustú, sladkú, krevetovú atď. Prírodný produkt sa získava, ako pred mnohými storočiami, fermentáciou sójových bôbov. Ide o zdĺhavý a nákladný proces, ktorý, samozrejme, ovplyvňuje cenu. Moderné technológie hydrolýzy proteínov pomáhajú znižovať náklady na výrobu. Táto omáčka bude pripravená za 3 dni.

Kvalitná sójová omáčka pozostáva len zo sójových bôbov, pšenice, soli a vody. Zložky sú postupne fermentované a fermentované, vďaka čomu je chuť produktu obohatená o organické kyseliny. Hnedá farba sójovej omáčky je výsledkom Maillardovej reakcie, kedy cukry reagujú s aminokyselinami a vytvárajú komplexný komplex látok, ktoré vytvárajú skvelú chuť.

Hlavnou črtou sójovej omáčky je, že dokáže výrazne znížiť spotrebu soli. Aminokyseliny pomáhajú zvýrazniť slanú chuť, takže jedlo nie je potrebné dodatočne dosoľovať. To je dôvod, prečo mnohí odborníci na výživu odporúčajú používať sójovú omáčku ako zdravú alternatívu kuchynskej soli.

Ako funguje sójová marináda a čo do nej ešte pridať?

V kuracích marinádach má sójová omáčka niekoľko funkcií. Po prvé, vďaka aminokyselinám a enzýmom zmäkčuje bielkovinové vlákna, vďaka čomu je mäso jemnejšie. Po druhé, dodáva produktu chuť a mnohonásobne ho zvyšuje. A po tretie, umožňuje rýchlejšie a rovnomernejšie solenie kurčaťa, takže nie je potrebné dlhé marinovanie v sójovej omáčke.

Do sójových marinád sa spravidla pridáva med, horčica, majonéza, cesnak a všetky druhy korenia. Len si nemyslite, že čím viac ingrediencií, tým je marináda chutnejšia! Med pomáha mäsu pri varení skaramelizovať, ale jeho priveľa spôsobí pripálenie kuracieho špízu. Horčica, chren, cesnak, čili paprička atď. pridajte do marinády, aby ste získali jasnú, korenistú chuť. Majonéza, podobne ako rastlinný olej, pomôže kura zostať šťavnaté a nevysuší sa pri vyprážaní a bylinky dodajú pokrmu sviežosť.

Kurací kebab v rúre – ako dosiahnuť dymovú arómu?

Ak je každý kus kurčaťa zabalený v plátku surovej údenej slaniny, hydinové mäso získa „údenú“ príchuť.
Zabalením každého kúska kurčaťa do plátku surovej slaniny získa hydina údenú príchuť (Shutterstock/FOTODOM).

Špeciálna prísada nazývaná „tekutý dym“ pomôže dať kuraciemu kebabu údenú chuť. Nemá zmysel polemizovať o jeho škode alebo prospechu – tu sa každý rozhodne sám za seba. Ak sa vám tento nápad páči, pridajte do marinády pár kvapiek arómy alebo ňou tesne pred grilovaním potrite kebab. Len to nepreháňajte! Chcete zvýrazniť chuť kurčaťa, nie ju úplne prebiť.

Existuje aj iný spôsob – každý kúsok kurčaťa obaliť tenkým plátkom surovej údenej slaniny alebo bravčovej masti. Upečením slanina jemne zhnedne, bude chrumkavá a hydinové mäso získa príjemnú, mierne „údenú“ vôňu.

Je skvelé, ak máte po ruke fajčiarsku pištoľ. Fumigujte už pripravené kuracie špízy dymom – je to chutné a pôsobivé.

Špízy z kuracích pŕs marinované v sójovej omáčke a mede

Sójová marináda na kuracie mäso je skutočným záchrancom. Jednoducho zmiešajte svoje obľúbené korenie, med a sójovú omáčku, zmesou nalejte kuracie prsia, potom napichnite na špízy a opečte na panvici. Nepotrebujete ani gril!

Špízy z kuracích pŕs marinované v sójovej omáčke a mede
Šašlik z kuracích pŕs marinovaný v sójovej omáčke a mede (gastronom.ru)

Čas varenia: 45 minút

Ďalší čas 2 hodiny

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• kuracie filety – 800 g

• sójová omáčka – 150 ml

• rastlinný olej na vyprážanie – 3–4 lyžice. l.

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• cesnak – 3 strúčiky

• med – 1-2 lyžice. l.

• sušené provensálske bylinky – 1 lyžička.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Kuracie filé osušte papierovými utierkami, potom nakrájajte na malé kúsky a vložte do misy.

2. Cesnak pretlačte lisom, spojte so sójovou omáčkou, medom, olivovým olejom a sušenými provensálskymi bylinkami. Paprika podľa chuti. Dôkladne premiešame.

3. Vzniknutou marinádou polejeme kúsky kuracích pŕs. Jemne premiešajte, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Vrch misy zakryte potravinovou fóliou a vložte na 2 hodiny do chladničky.

4. Malé drevené špajle namočte na 30–40 minút do studenej vody. Je to potrebné, aby sa pri vyprážaní na panvici nespálili.

5. Kuracie kúsky zľahka osušte papierovou utierkou a potom ich napichnite na špízy. Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte pripravené kebaby, znížte teplotu na strednú. Opečte zo všetkých strán do zlatista.

6. Kebab z kuracích pŕs podávajte horúci. Omáčku a pita chlieb môžete podávať samostatne.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Kebab z kuracích pŕs môže byť marinovaný akýmkoľvek iným spôsobom, napríklad v kefíre alebo nízkotučnej kyslej smotane, ochutením týchto fermentovaných mliečnych výrobkov akýmikoľvek bylinkami a citrónovou kôrou podľa chuti.

MIMOchodom

Aby bol kebab z kuracích pŕs šťavnatejší, pred vyprážaním na panvici obaľte každý kúsok v pásiku slaniny a potom ho navlečte na špízy.

Kuracie krídelká v sójovej marináde s medom a horčicou

Náš recept na marinádu na kuracie mäso je taký dobrý, že ho už možno považovať za klasický. Posúďte sami – sójová omáčka, med, horčica, cibuľa a korenie. Tento kebab je predurčený na to, aby bol chutný!

Kuracie krídelká v sójovej marináde s medom a horčicou
Kuracie krídelká v sójovej marináde s medom a horčicou (gastronom.ru)

Varenie 40 minút

Ďalší čas 2 hodiny

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• kuracie krídelká – 1 kg

• malá cibuľa – 400 g

• sójová omáčka – 200 ml

• koreň zázvoru – 30 g

• horčica – 2 lyžice. l.

• cesnak – 3 strúčiky

• med – 1,5 lyžice. l.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Kuracie krídelká dôkladne osušte. Premiestnite do veľkej misy, panvice alebo smaltovanej nádoby, kde budú marinovať.

2. Cesnak pretlačte lisom, nastrúhajte koreň zázvoru na jemnom strúhadle. V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, med, horčicu, cesnak, zázvor a čerstvo mleté ​​čierne korenie. Dôkladne premiešame.

3. Cibuľu nakrájame na hrubé krúžky. Premiestnite do nádoby s kuracími krídelkami. Nalejte výslednú marinádu a jemne premiešajte, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Nechajte 2 hodiny na chladnom mieste.

4. Kuracie krídelká zľahka osušíme z marinády a položíme na špízy, striedavo s kolieskami cibule.

5. Ražný kebab grilujte za častého otáčania 15 minút. Môžete podávať s čerstvou zeleninou a pikantnými bylinkami podľa chuti.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Tento kebab môžete pokojne nechať v marináde cez noc v chladničke: tým sa to len zlepší. Ak teda zajtra plánujete piknik, pripravte vtáčika už večer, takže ráno už zostáva len opražiť kuracie krídelká na otvorenom ohni.

MIMOchodom

Ražniči z kuracích krídel je možné pripraviť nielen na grile, ale aj v rúre (ak by napríklad počasie narušilo plány na zábavu vonku). Vtáčika tiež najskôr marinujte a potom ho jednoducho položte na plech a pečte 30 minút pri 190 °C.

Kurací kebab marinovaný so sójovou omáčkou a majonézou

Grilovaný ražniči z kuracích pŕs je výbornou alternatívou bravčového alebo jahňacieho mäsa. Po prvé, vták je menej tučný a po druhé, varí sa oveľa rýchlejšie. Recept na výbornú marinádu so sójovou omáčkou a majonézou pomôže kebabu stať sa neskutočne šťavnatým, vyskúšajte!

Kurací kebab marinovaný so sójovou omáčkou a majonézou
Kurací kebab marinovaný so sójovou omáčkou a majonézou (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

Varenie 25 minút

Ďalší čas 30 minút

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

• veľké filety z kuracích pŕs – 4 ks.

• cherry paradajky – 200 g

• žltá paprika – 1 ks.

• sójová omáčka – 6 polievkových lyžíc. l.

• majonéza – 3 polievkové lyžice. l.

• kari – 1/2 lyžičky.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• soľ

Na odoslanie:

• tenký lavash

1. Prsia nakrájame na kúsky 3x3x3 cm, posypeme kari, pridáme majonézu a sójovú omáčku. Jemne premiešajte a nechajte pri izbovej teplote 15-30 minút.

2. Sladkú papriku nakrájame na kúsky 3×3 cm, posolíme a pomastíme olejom. Striedavo napichajte kuracie mäso, papriku a cherry paradajky na tenké špízy.

3. Zapáľte uhlíky – mali by dobre horieť a zmeniť sa na sivý popol. Položte špízy na gril a grilujte špízy za častého otáčania, kým nebude kura upečené, 10–12 minút.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pred podávaním necháme kebab z kuracích pŕs na grile 5 minút odpočívať pod fóliou. Ideálnym doplnkom tohto jedla by bol tenký pita chlieb a čerstvé bylinky.

MIMOchodom

Do kebabu z kuracích pŕs môžete zahrnúť aj nie príliš veľké šampiňóny, ktoré treba najskôr posypať citrónovou šťavou a nechať 10 minút pôsobiť.

Kuracie mäso v sójovej marináde na grile

Ak premýšľate o jedálnom lístku na dovolenku na vidieku, tento recept sa vám bude hodiť. Kuracie špízy so zeleninou rozhodne nemožno nazvať nudnými, najmä ak použijete sójovú marinádu s korením.

Kuracie mäso v sójovej marináde na grile
Kuracie mäso v sójovej marináde na grile (gastronom.ru)

Čas varenia: 45 minút

Ďalší čas 1 hodina

10 porcií

Na prípravu potrebujete:

• kurací trup – 1,2 kg

kuracie srdce a pečeň – 400 g

• malá cuketa – 2 ks.

• malá červená cibuľa – 3 ks.

• malé paradajky – 6 ks.

• zelená paprika – 1 ks.

• šampiňóny – 8 ks.

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na marinádu:

• sójová omáčka – 150 ml

• olivový olej – 100 ml + 4 lyžice. l.

• citrón (šťava a kôra) – 1 ks.

• malá horúca červená paprika – 1 ks.

• cesnak – 6 strúčikov

• tymián – 3 vetvičky

• rozmarín – 3 vetvičky

1. Rozdrvte cesnak plochou stranou noža. Lusk má pikantnú…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik