Omáčky, omáčky a dresingy na ryžu: top z Gastronom.ru

Omáčky, omáčky a dresingy na ryžu: top z Gastronom.ru

Omáčky, omáčky a dresingy na ryžu: top z Gastronom.ru

Varenie ryže nie je najťažšia úloha, zvládne ju aj neskúsený kuchár. Ale toto nestačí! Aby sa ryža zmenila na plnohodnotné chutné jedlo, musíte si k nej vybrať tie správne omáčky a dresingy, nie? Našťastie sa táto obilnina hodí k mäsu, hydine, zelenine, morským plodom, hubám, ovociu, bujónom a mlieku, čo znamená, že existuje neobmedzený počet možností omáčok.

Omáčky, omáčky a dresingy na ryžu: top z Gastronom.ruO čom budeme hovoriť v článku:Vlastnosti ryže a ako ovplyvňujú výber omáčky Ocotová zálievka na ryžu – čo to je a prečo je potrebná?Rizoto s univerzálnou zálievkouGryža na ryžu s mletým mäsomRyža paradajková omáčkaSmotanová omáčka s párkami a šampiňónmi na ryžu Hubová omáčka na ryžuOnigiri s lososom

Vlastnosti ryže a ako ovplyvňujú výber omáčky

Ryža je mimoriadne výživné zrno, bohaté na sacharidy, vlákninu a mikroživiny. Hnedá, teda neleštená ryža je zároveň výborným zdrojom vlákniny a dokonca pomáha v boji s nadváhou. Biela ryža prechádza pri výrobe špeciálnym spracovaním, pri ktorom sa stráca časť škrupiny. Preto je jemnejšia, rýchlejšie sa varí a pre svoju neutrálnu chuť je univerzálnou prísadou do obrovského množstva jedál.

Ryža sa hodí k väčšine potravín, bylinkám a koreninám. Výnimkou je surová repa, chren a čierna reďkovka. Pri výbere omáčky si však treba dať pozor na druh ryže.

Dlhozrnná ryža, ako je basmati a jazmín, obsahuje menej škrobu, horšie absorbuje vodu a takmer sa nelepí. Dobre sa k nemu hodia panázijské sladkokyslé omáčky, zeleninové a mäsové omáčky, omáčky na báze kokosového mlieka s prídavkom kari, garam masala a pod.

Strednozrnná ryža, ako je devsira a arborio, obsahuje viac škrobu a lepšie absorbuje vlhkosť. Hodí sa k rizotu, pilafu a paelle, takže sem by sa hodila stredomorská omáčka – olivový olej, citrónová šťava alebo smotana. Medzi koreniny patrí tymián, rozmarín, bazalka, čierne korenie atď. Rovnako ako klasická paradajková omáčka a najrôznejšie možnosti založené na mäsových a rybích vývaroch.

Krátkozrnná ryža, ako je japonica, je najškrobovitejšia. Pri varení dobre absorbuje vodu a stáva sa lepkavým. Najčastejšie sa používa na výrobu roliek, sushi a onigiri. Dobre tu funguje sójová omáčka s prídavkom zázvoru, medu a feferónky, ale aj balzamikový ocot, teriyaki a ustricová omáčka.

Ocotový dresing na ryžu – čo to je a prečo je to potrebné?

Octová zálievka zlepšuje chuť ryže, udržuje ju dlhšie čerstvú a robí ju lepkavejšou – to je dôležité pri príprave sushi, rožkov a onigiri.
Ocotový dresing zlepšuje chuť ryže, udržuje ju dlhšie čerstvú a lepkavú – to je dôležité pri príprave sushi, rolády a onigiri (Shutterstock/FOTODOM)

V japonskej kuchyni je zvykom pridávať do ryže špeciálne korenie z octu, soli a cukru. V krajine vychádzajúceho slnka je pozornosť venovaná detailom kľúčová, takže príprava dokonalého dresingu sa považuje takmer za umenie, aj keď nejde striktne o omáčku.

Ocotový dresing zlepšuje chuť ryže a zároveň ju robí lepkavejšou, čo je dôležité pri príprave sushi, rolády alebo onigiri. Dresing tiež pomáha udržať produkt dlhšie čerstvý. Mimochodom, niekedy namiesto cukru pridávajú sladké ryžové víno – mirin.

Rizoto s univerzálnym dresingom

Akú omáčku je možné pripraviť na ryžu? Vlastne takmer akékoľvek, pretože toto zrno sa hodí k väčšine potravín, byliniek a korenín. Ponúkame vám univerzálny recept – rizoto so zeleninou, kde si namiesto hrášku môžete vziať zelenú fazuľku a špargľu nahradiť zelerom, paprikou atď.

Rizoto s univerzálnym dresingom
Rizoto s univerzálnym dresingom (My Magnit)

Varenie 30 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • kurací vývar – 1,2 l
  • arborio ryža – 400 g
  • mrazený zelený hrášok – 230 g
  • zelený hrášok – 230 g
  • suché biele víno – 150 ml
  • zelená špargľa – 120 g
  • pesto omáčka – 90 g
  • cibuľa – 1/2 ks.
  • strúhaný parmezán – 50 g
  • olivový olej – 20 g
  • cesnak – 2 strúčiky
  • soľ

1. Vo veľkom hrnci prevarte vodu a pridajte soľ. V hlbokej miske si pripravíme vodu s ľadom. Špargľu vložte na 1 minútu do vriacej vody a potom na 30 sekúnd preneste do ľadovej vody. Scedíme v cedníku. To isté urobte s dvoma druhmi hrášku

2. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Nakrájajte cesnak a cibuľu. Pridajte ich na panvicu a varte asi 30 sekúnd, kým zelenina nebude priehľadná. Pridáme ryžu a za stáleho miešania opekáme asi 1 minútu.

3. Do kastróla nalejte víno a nechajte ho odpariť. Nalejte do pohára vývaru, pridajte 2 lyžičky. soľ. Priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým ryža nevsiakne vývar.

4. Pokračujte v pridávaní vývaru, naberačku po naberačke, nechajte ho absorbovať, kým nie je ryža al dente. Budete potrebovať ešte asi 3 šálky vývaru.

5. Keď je ryža takmer hotová, vmiešame nasekanú špargľu a oba druhy hrášku. Varte ešte 1 minútu, aby sa rizoto rovnomerne zohrialo.

6. Odstráňte panvicu zo sporáka. Vmiešame pesto, rizoto rozdelíme do misiek, posypeme parmezánom a ihneď podávame.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak si chcete pripraviť rizoto v predstihu, potom po vstrebaní prvej naberačky vývaru preložte ryžu do misky, prikryte a vychladnutú vložte do chladničky. Dokončenie varenia trvá len niekoľko minút.

MIMOchodom

Spodná časť stonky špargle časom stvrdne. Aby ste sa vyhli odrezaniu prebytku, jednoducho zlomte stonku. Zlomí sa presne na hranici mäkkých a tvrdých častí.

Omáčka na ryžu s mletým mäsom

Nie je ťažké pripraviť lahodnú omáčku s mletou ryžou, ale bude to tiež trvať. Pýtate sa, prečo trvá tak dlho dusenie? Zdá sa to zvláštne, pretože mleté ​​mäso a nakrájaná zelenina zmäknú už za 15-20 minút. Avšak až pri dlhodobom procese dusenia získa omáčka svoju jedinečnú chuť, bohatú vôňu a správnu konzistenciu. Len to skúste!

Omáčka na ryžu s mletým mäsom
Omáčka na ryžu s mletým mäsom (gastronom.ru)

Varenie 2 hodiny

Ďalší čas 30 minút

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

• hovädzia dužina – 800 g

• paradajková passata – 400 g

• veľká mrkva – 1 ks.

• veľké cibule – 1 ks.

• zeler – 1 stonka

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l.

• múka – 1 polievková lyžica. l.

• cesnak – 1 strúčik

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Hovädzie mäso prejdite cez mlynček na mäso s jemnou mriežkou (môžete ho rozdrviť v mixéri). Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Mrkvu a zeler nakrájame na veľmi malé kocky.

2. Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olivový olej. Pridajte pripravenú zeleninu a za stáleho miešania smažte na strednom ohni do zlatista (asi 10 minút).

3. Pridáme mleté ​​mäso a varíme na prudkom ohni, pričom rozbijeme všetky hrudky. Občas premiešame.

4. V samostatnej panvici opražte múku, kým nebude mať jemnú orechovú arómu. Pridajte k zelenine s hovädzím mäsom, dôkladne premiešajte. Zalejte 100 ml vody a priveďte do varu.

5. Pridajte passatu, paradajkový pretlak, trochu soli a korenia. Premiešame a opäť privedieme do varu. Znížte teplo na minimum.

6. Panvicu prikryjeme pokrievkou a omáčku varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Počas tejto doby občas premiešajte a v prípade potreby pridajte horúcu vodu. Omáčka by mala mať pomerne tekutú konzistenciu.

7. Hotovú omáčku podávame s horúcou ryžou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Do omáčky môžete pridať bylinky, čerstvé aj sušené. Ideálnymi doplnkami sú zelená bazalka a oregano. Ak používate čerstvé bylinky, nasekajte ich čo najjemnejšie.

MIMOchodom

Okamžite si môžete pripraviť dvojitú porciu omáčky: zvyšnú omáčku preložte do plastovej nádoby a zmrazte. V tomto prípade získate vynikajúci „polotovar“, ktorý v prípade potreby stačí vybrať a zohriať.

Paradajková omáčka na ryžu

Paradajková omáčka na ryžu so sladkou paprikou je veľmi jednoduchá na prípravu. Použitie konzervovaných paradajok výrazne skráti čas varenia, čo, vidíte, je jednoducho skvelé! Okrem pečenej papriky a byliniek môžete do omáčky pridať cesnak, cibuľu a inú zeleninu.

Paradajková omáčka na ryžu
Paradajková omáčka na ryžu (gastronom.ru)

Varenie 40 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• paradajky vo vlastnej šťave – 500 g

• červená sladká paprika – 2 ks.

• rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.

• citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

• koriandr – 4 vetvičky

• petržlen – 4 vetvičky

• cukor – 1/2 lyžičky.

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Predhrejte rúru na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Papriky pozdĺžne prekrojíme, potrieme rastlinným olejom a položíme reznou stranou nadol na plech.

2. Papriky opekajte na hornej mriežke rúry, kým nezuhoľnatejú, asi 15 až 20 minút. Preložíme do misky a prikryjeme potravinovou fóliou. Po 10 minútach opatrne odstráňte kožu.

3. Spojte dužinu papriky s paradajkami a potom ich rozdrvte mixérom v režime „pulz“. Pridáme nadrobno nasekané bylinky, zalejeme citrónovou šťavou, soľou, cukrom a čerstvo mletým čiernym korením. Podávame s horúcou ryžou a zeleninovým šalátom.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete pripraviť túto omáčku z čerstvých paradajok, nakrájajte tenkú šupku paradajok, ponorte ich na 30 sekúnd do vriacej vody, potom ich preložte do ľadovej vody a ošúpte a nasekajte dužinu.

MIMOchodom

Malé množstvo cukru pomôže vyrovnať kyslosť paradajok. Ak sú paradajky príliš sladké, pridajte do omáčky trochu červeného vínneho octu.

Krémová omáčka s párkami a hubami k ryži

Aká by mala byť omáčka na ryžu doma? Chutné, jednoduché a cenovo dostupné! Ponúkame práve takýto recept – budete potrebovať klobásy, huby, cibuľu a kyslú smotanu, teda všetko, čo je už v chladničke.

Krémová omáčka s párkami a hubami k ryži
Krémová omáčka s párkami a hubami na ryžu (My Magnit)

Varenie 20 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• klobásy alebo klobásy – 400 g

• šampiňóny – 400 g

• kyslá smotana – 200 g

• cibuľa – 1 ks.

• rastlinný olej – 3 lyžice. l.

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu nakrájame na malé kocky, párky na kolieska. Šampiňóny nakrájame na 4-6 kúskov.

2. V hlbokej panvici zohrejte rastlinný olej a opečte cibuľu do zlatista. Pridajte huby a klobásy a varte za častého miešania 10 minút.

3. Do panvice pridáme kyslú smotanu, zalejeme 120 ml horúcej vody, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme na miernom ohni ešte 5 minút. Podávame s ryžou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Namiesto 200 g kyslej smotany a 120 ml vody môžete použiť 300 – 350 ml smotany s obsahom tuku 10 %. Pridajte ich v 3. kroku a za stáleho miešania varte na konzistenciu, akú potrebujete.

MIMOchodom

Šampiňóny, rovnako ako akékoľvek iné huby, sa neodporúčajú pred varením umývať, pretože absorbujú vodu ako špongia. Hubu utrite kefou alebo papierovou utierkou, aby ste odstránili ľahké nečistoty.

Hubová omáčka na ryžu

Ako hovorí staré francúzske príslovie: s hubovou omáčkou môžete jesť aj starú kožu. Nepotrebujeme však takéto experimenty – stačí jednoducho podávať omáčku s horúcou varenou ryžou alebo ryžovými guľkami. Verte mi, taniere v domácnosti budú prázdne už za pár minút!

Hubová omáčka na ryžu
Hubová omáčka na ryžu (Vydavateľstvo Gastronom LLC)

Varenie 30 minút

10 porcií

Na prípravu potrebujete:

• šampiňóny – 1 kg

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik